Bemmbemm 2010.04.22. 18:16

Amiket látni kell

Sokszor, sok helyen esik szó a háborús bűnökről. A legutolsó „nagy” háborúnak idestova 65 éve vége. A világ megbélyegezte a veszteseket a kollektív bűnösség fogalmával. A győztes felek történészei azóta is ontják magukból a náci háborús bűnökről a könyveket, filmeket.

Nem tudom, milyen egy háború. Hála Istennek békében születtem és mindez idáig nem kellett megtapasztalnom azt a fajta szenvedést, amit az ember átélhet civilként vagy katonaként.

Az ember az ember marad. Bármilyen nemzet szülöttei vagyunk, bármiért harcolunk, bármilyen ideológia alatt, csak emberek maradunk. Törékenyek, sebezhetőek, sokszor védtelenek.

Az utóbbi időben a győztes felek is kezdik elismerni bűneiket. Mert voltak bőven. Nehogy tévedésbe essenek egyesek: a szövetségesek is ugyan annyi bűnt követtek el a lakossággal és a szemben álló katonákkal szemben, mint a tengelyhatalmak katonái. Igaz ez főleg a szovjet oldalra, de az amerikai hadsereg sem lehet büszke minden tettére.

Tudom, sokaknak minden „szenny”, ami az Egyesült Államokból jön. Pedig nem igaz. Repesnék az örömtől, ha olyan korhű és jól megkomponált filmek születnének Budapest védőiről vagy a Don-kanyarban elesettekről, mint amit az Államokban le tudnak tenni az asztalra. Manapság rengeteg háborús filmet készítettek odaát. Ezeknek egy része természetesen felesleges ömlengés és torzítás, de egy apró szeletükre érdemes figyelni. Évekkel ezelőtt készült a „Band of Brothers” (az idióta szinkronosok „Az Elit alakulat” címet adták neki fordításban) című minisorozat, ami a 502-es légi szállítású hadosztály 101-es ezredének E (Easy) századáról szól, akiknek végigkövethetjük a történetét az európai hadszíntéren. Már korábban is említettem (talán nem ezen a blogon), hogy olyan momentumok szerepelnek a sorozatban, amikre érdemes figyelni.

Néhány hete vetíti az HBO a „The Pacific” ("elmés" magyar fordításban: A Hős alakulat) című új minisorozatot. Amerikai tengerészgyalogosokról szól, akik végigharcolták a Csendes óceán apró szigeteit, míg megadásra kényszerítették Japánt.

Mindkét sorozatot ajánlom azoknak, akik kedvelik a háborús filmeket és a történelmet. A két széria forgatókönyve volt katonák elbeszéléseiből íródott. Tulajdonképpen igaz történet pereg a szemünk előtt, amit bizonyosan megspékeltek egy kis fikcióval is.

Egyik kedvenc jelenetem a Band of Brothers-ből:

 

Külön dicséretet érdemelnek (az egyébként zsidó) Spielbergék, mert tisztelettel bántak a német katonák emlékével. Látható, amint mélyen elgondolkodva hallgatják az amerikai tisztek a beszédet és érzik, hogy ez nekik is szólhatna pontosan ugyanígy, miközben a zsidó származású katonai tolmács mély megvetéssel fordítja a német tábornok szavait.

És egy másik jelenet a The Pacific-ből:

Gondolom felesleges kommentálnom a látottakat. Amint fentebb már írtam: minden hadsereg követett el háborús bűnöket, még az évtizedekig „szentnek” beállított U.S Army is. Ez a jelenet jelképes, de sokat elárul. Minden gyónás a kis bűnökkel kezdődik és bőven van mit meggyónniuk.

Végezetül ajánlom mindenkinek mindkét sorozat introját. Gyönyörűek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzeti-radikal.blog.hu/api/trackback/id/tr971943163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aqr 2010.04.22. 22:41:59

Hát jah. A háborút emberek vívják mindkét oldalon, és azok tudnak mocskok lenni. Tényleg nagyon jó sorozat mindkettő, de mondjuk az nekem nagyon nem tetszett, hogy a Band of Brothersben egy egész részt beáldoztak a zsidók sajnálására, és konkrétan áttekertem, amikor a klisékkel telerakott koncentrációs tábort mutatták.

Míg az Elit alakulat inkább a stratégiára és az eseményekre koncentrált, addig a Hős alakulat inkább a lelkiekre. De szerintem túl sokat mutatnak a semmibe révedő, reszkető katonákat, jobban át tudnák adni, ha "átéltetnék" velünk az egészet. Az Elit alakulat ezt baromi jól megoldotta.

Ha már háborús bűnöknél járunk. Nem lehet összehasonlítani a szövetséges és a tengely hatalmak hadseregét. A vörös ázsiai horda végigerőszakolta és pusztította fél Európát, soha nem látott abortuszhullám indult meg a háború után. Lengyelország és Franciaország területén nem volt ilyen a németek által. Másik pedig, az angol-szászok rengeteg civil célpontot bombáztak csak a semmiért, Drezda, Hamburg, konkrétan százezrek égtek el 1-2 nap alatt, és az bizonyítható ellenben a holokauszttal, plusz ledobtak két atomot, csak úgy az íze kedvéért, mert egy nem volt elég. Sőt tovább megyek, maga a háború is nekik köszönhető, sőt még tovább megyek: maga a bolsevizmus is zsidó ideológia (aminek az áldozati száma hivatalosan is 100 millió körül mozog). Akkor miről beszélünk?

Malícia 2010.04.23. 07:49:53

Mindíg a győzteseknél az "igazság". Az elkövetett bűneiket pedig elegánsan eltitkolják.
A Tigrisek az Ardennekben c. könyvben belga civilek visszaemlékezései is olvashatók. A egyikük meséli el, hogy egykori szomszédját falhoz állították és kivégezték az amerikaiak, német katonákkal együtt. Pusztán azért, mert nem tudta megfelelően igazolni magát. Német katonák visszaemlékezéseiben pedig azt olvashatjuk, hogy a bekerítésük után egy tanyára bekopogva csak egy szelet kenyeret kértek, amit a gazda megvajazva adott nekik. Ennyire gyűlölték a németeket. Pedig ezek a katonák a gyűlöltnek beállított Waffen SS tagjai voltak. Persze azóta kiderült, hogy a Waffen SS sem hóhérokból ált, csak egybemosták őket a politikai SS-szel. Jó zsidó szokás szerint. Ahogy ma egybemossák a nemzeti radikalizmust a fasizmussal.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.23. 11:12:23

@Aqr: Igen, a The Pacificben én is csalódtam. Túl sokat mutatnak a katonák lelki vívódásairól, csak az a probléma, hogy az okait nem fejtik ki eléggé. Több rész telt el azzal, hogy egy puskalövés sem dördült el. Namost aki kicsit is ismeri a világháborút az tudhatja, hogy a Csendes-óceánon sokkal nagyobb és hosszabb harcok dúltak a Japánokkal szemben. Én vártam, hogy ezt bemutassák, de eddig csak a Peleliuért vívott harc sikerült jól.

@Malícia: Aki keveri a Waffen SS-t a politikai SS-el az kretén. Nem egy olyan katona volt, aki csak azért lépett be a náci pártba, hogy a Waffen SS-nél szolgálhasson. A Waffen SS volt az ELIT. A legújabb felszerelést, fegyvereket, harcjárműveket mindig ők kapták először. Nekik volt a legjobb kiképzésük stb. Sokan csak a legjobbak közt akartak harcolni, de nem ideológiák miatt.

Malícia 2010.04.23. 11:47:24

@Bemmbemm: Lásd "Gordon Williamson: A hűség a becsületem" c. könyvét. Ez a mű legalább reálisan szeretné bemutatni az egykori Waffen SS katonák hitvallását, akik valóban az elithez tartozás vágyával csatlakoztak a katonai szervezethez. És akiket pusztán a "jelzésük" miatt számolatlanul mészároltak le hadifogolyként.
süti beállítások módosítása