Bekapcsoltam ma az RTL KLUB-ot és mi ment? Nem, nem a Maunika saú, hanem a Híradó. Le is ültem megnézni és rögtön fel is ment bennem a pumpa. Arról szólt az egyik hír, hogy szegény szegedi panellakóknál annyira meleg van, amióta leszigetelték a házat és kicserélték a régi ablakokat műanyagra, hogy reggeltől estig nyitva vannak az ablakok a nagy mínuszokban is. De még így is 28 Celsius fok van a lakásokban! Kint meg vannak emberek, akik megfagynak. És erre kell évente több száz millió forintot elkölteni. Mert annyi eszük nincs, hogy hiába szigetelnek, de azt a tetves fűtést is korszerűsíteni kellene, hogy urambocsá lehessen is szabályozni. A panelok fűtése már a kivitelezés pillanatában korszerűtlennek számított. Eddig nem volt baj, mert a valóban nulla szigetelést kompenzálta az idióta fűtésrendszer. Most viszont vakarják a fejüket.

De az a lényeg, hogy csökkent a távhő áfája. Mert ugye kellene annak a 2 millió szavazónak a támogatása, akik ezekben a panelházakban élnek. Nem probléma, hogy a távfűtés az egyik legpazarlóbb megoldás, hogy szó szerint az utcát fűtik vele. Neeeeem, az nem baj! Ahogy az sem, hogy egy vidéken, családi házban, élő családnak lassan 60 000 forint a havi gázszámlája télen, ami jó esetben „csak" az egyik kereső szülőnek viszi el a fél jövedelmét és 20 foknál nincs melegebb a lakásban. Az a lényeg, hogy szegény panellakóknak havi 15-20 ezernél ne kerüljön többe a fűtési számlája, mert akkor nem lesz szavazat. Viszont akik nem élnek panelban, fizethetik az egyre borsosabb gázszámlát. Cociálisan érzékeny a kormányunk mi? Igen. Annyira, mint egy seggbelőtt vadkan.

(De erről ne szólj senkinek, kedves Olvasó, mert ráduszítanak egy csepeli nyugdíjas panelkommandót.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzeti-radikal.blog.hu/api/trackback/id/tr881730678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.05. 11:48:37

Hát na! Teljesen jogos. Én éltem panelban és határozottan panel-ellenes vagyok. Önmagában a fűtéskorszerűsítés nem megoldás. Az a környezet élhetetlen, szinte semmi sem költséghatékony.

A megoldás egy államilag támogatott lakásépítés lenne némi városrendezéssel megspékelve. Vagy visszabontani ezeket a szarokat ötemeletesnek, vagy le a földig.

Egyébként a pesti panelépítészet egyik - eddig fel nem tárt - érdekessége, hogy az épületek tömegével agyonnyuvasztott körzetek mellett teljesen beépítetlen területek vannak. Szóval komolyabb infrastruktúrafejlesztés nélkül lehetne új lakásokat építeni.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.02.05. 16:46:40

El kellene már gondolkodniuk a kedves politikusainknak, hogy nem csak panellakók vannak a világon. Évek óta azt kell hallgatnom, hogy szegényeknek milyen nehéz. Élnének 1 hónapig családi házban és viselnék azokat a költségeket. Arról nem is beszélve, hogy meg lehet nézni nagyrészt kik kaptak panelt az átkosban és mai napig ők teszik ki a lakók többségét.
Nevetséges, hogy ezekre a pazarló, igénytelen lakásokra költenek el ennyi pénzt, viszont más típusú ingatlanokban élő embereket magasról leszarnak.
Ezekre az épületekre valóban felesleges költeni. Szép lassan új lakásokba kellene az itt élőket költöztetni. Évtizedekig lenne munkája a MAGYAR építőiparnak is.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.06. 00:57:23

@Bemmbemm: Egyetértek. A panellakókat max azon az alapon kell és lehet pozitívan diszkriminálni, hogy az ő mozgásterük a lakhelyükkel kapcsolatban jóval korlátozottabb. Persze aki olcsó panelt vesz, vállalja azt is, hogy drága a rezsi.

Az ingatlanpiac fejlesztésének igénye meg megint csak stimmel. Szerintem egy új Orbán kormány ezen a téren relatíve gyorsan eredményt érhet el.
süti beállítások módosítása