Előrebocsájtom: imádom a háborús filmeket, minden irodalmat, ami a II. világégésről szól. Nem mondom, hogy szakértőként tudok hozzászólni bármihez a témával kapcsolatban, sőt ez egy olyan tág témakör, hogy csak a felszínt kapiskálom. Ennek ellenére még mindig jóval nagyobb a tudásom ilyen téren, mint egy átlag emberé.

Sokan vitáznak azon, melyik a valaha készült legjobb II. világháborús film. Tévúton járnak, akik egy-egy filmet akarnak kiemelni. Mivel a történelmet a győztesek írják, nagyrészt csak Hollywoodból jutottak el filmek kis hazánkba, leszámítva persze a Jugoszláv partizánfilmeket vagy a szovjet hősi eposzokat, ahol Szása egy tölténnyel be tudta venni Sztálingrádot 10000 vérengző „náci” ellen. Meglepő módon a nagyrészt zsidók uralta amerikai filmgyártásból kikerült egy két film, ami tartalmaz korrekt részeket és valószínűleg csekély bennük a ferdítés. A Becstelen brigantykban szinte kivétel nélkül csak ferdítések találhatók.

Előre szóltak, hogy vonatkoztassak el mindentől, amiben hiszek és amit helyesnek tartok a világ működéséről. Egy darabig ment. A film egy fikción alapul. Mi lett volna ha...meg lehet ölni már '41-ben Hitlert és a legmagasabb beosztásban lévő embereit és ezzel véget vetni a háborúnak. Az alapötlet érdekes és nincs is vele semmi bajom, mert film. Az egészet arra próbálják kihegyezni, hogy egy zsidókból álló különítmény ténykedik a front mögött és megfizet a gaz nácik tetteiért a zsidókkal szemben. Már itt vakartam a fejem, hogy mi van? Milyen zsidó bosszúról van szó? '41-ben még csak gettósítás volt, szó nem volt még komolyabb munkatáborokról sem, nemhogy állítólagos tömeges emberirtásról. Nem beszélve arról, hogy a szövetségesek csak a háború végén találtak koncentrációs táborokat és csak ekkor jöttek rá, hogy mit tettek a nácik a zsidósággal. Abba most ne menjünk bele, hogy mi igaz és mi nem a Holokausztról, mert nem ez a lényeg.

A film egy hosszú beszélgetéssel kezdődik. Egy okos, művelt és kellően ravasz SS tiszt, gúnynevén a :”Zsidóvadász”, ellátogat egy francia családhoz, ahol könnyedén eléri azt, hogy a rettegő családfő elmondja: egy zsidó családot rejtegetnek a padló alatt. A család nagy részét a kislány kivételével lelövik, de ő el tud futni(már egy vicc a cselekmény ezen mozzanata). Tarantino ezzel a jelenettel, ami talán az egyetlen drámainak szánt részlet a filmben, akar jogalapot teremteni a későbbi brutalitásnak, amit a brigantyk végeznek.

És eljutottunk oda, ami az egyik legnagyobb ferdítés a filmben . Szinte kivétel nélkül csak olyan embereket ölnek meg brutálisan, akik a Wehrmacht tagjai. Ez volt a német sorozott, tehát nem náci eszméken és kötelezettségeken alapuló, hadsereg. Ide kötelessége volt minden behívott férfinak belépnie, mert hazaárulásért le is lőtték volna, ha nem teszi, mint bármelyik másik országban . Végtelenül primitív és brutális módon vernek agyon egyszerű kis közlegényeket és pár altisztet, ahelyett hogy megmutatnák mit ér a tudásuk egy vérprofi Waffen SS vagy Hitlerjugend alakulattal szemben(valószínűleg az utóbbiak péppé verték volna őket a valóságban). Tehát az egész film arra van kihegyezve, hogy minden német katona kollektívan nácinak van titulálva és ez jogalapot teremt az ellenségnek, hogy legyilkolásszák őket megbélyegezve. Az életben hagyottak homlokára horogkeresztet vágnak késsel, hogy a háború után is fel lehessen ismerni és el lehessen ítélni olyan bűnökért, amit ő maga el sem követett, sőt lehet, hogy egyáltalán nem is értett egyet ezekkel. Ezek az elemek nem butaságból, hanem előre megfontolt szándékkal készültek bele így a filmbe. A mai világban sokat hallunk olyanokról, akik volt „nácikat” vadásznak és szerencsétlen, beteg 90 éves embereket akarnak elítélni olyan bűnökért, amit teljesen mindegy hogy elkövettek, avagy sem. Ugyanis ha egy ember borzalmas dolgokat művelt és szégyelli ezeket, akkor eleget gyötörte már a lelkiismeret közel 65 év alatt és nincs olyan ítélőszék, ami jobban meg tudná büntetni, ha nem követte el ezeket... akkor felesleges, hogy befejezzem a gondolatot.

Maga a film nem is akció, inkább egymás mellé rakott dialógusok csokra. Ez így hülyén hangzik, de kb 5-6 nagyobb jelenet játszódik viszonylag szűk terekben és ezek 95 %-a beszélgetés. Vannak benne elgondolkodtató részletek, de közel sem olyan zseniálisak, amik jellemzőek voltak eddig Tarantíno munkáira. Egyetlen kivétel a ravasz SS tiszt, a már említett „Zsidóvadász” karaktere, aki mindenkit félresöpör a vászonról köszönhetően Christoph Waltz remek alakításának. Brad Pittet lehetne még kiemelni a színészek közül, aki a brigantyk vezérét Aldo-t alakítja, de ő inkább megmosolyogtató, mint parádés.

És végül egy nagyon fontos elemhez érkeztünk, ami a legfőképp kiverte a biztosítékot: a teljes mértékű undorító lefitymálása a német hadsereg hőseinek. Aki kicsit is olvasott a korabeli harci egységekről, hősökről bármelyik oldalon, az tudja, hogy kik kaptak Német Lovagkeresztet (évszázadok óta létező kitüntetés, nem a nácik találták ki). A filmben szereplő "Zsidóvadász" SS tisztnek van valami a nyakában: ez a Tölgyfalombokkal, Kardokkal és Briliánsokkal ékesített Lovagkereszt, amit talán, ha 10 ember kiérdemelt a háború során a Németeknél és tessék megkapaszkodni közük nem volt zsidóüldözéshez vagy állítólagos tömeges népirtáshoz. Egytől egyig kivételes harci érdemekről tettek tanúbizonyságot és kössétek fel a gatyát olyan szinten tisztelték őket, hogy ha hadifogságba kerültek külön tisztelettel bántak velük a Britek vagy az Amerikaiak elismerve érdemeiket.

Minden háborúban és minden hadseregben vannak hősök, árulók, embertelen vadállatok és egyszerű szemlélődők. Ha nem kellő tisztelettel nyúlnak olyan emberek emlékeihez, amiket már amúgy is ezer és ezer módon földbetapostak és érdemeiket elhallgatták vagy besározták, ne várják el egyes csoportok, hogy róluk kellő tisztelettel beszéljünk vagy vélekedjünk.

Tarantino készített egy olyan műfajú filmet, amit remélem többé nem fog: propagandamozit. Bár lehet, hogy „náluk” kötelező minimum egy ilyen filmet letenni az asztalra életük folyamán.

 ***

 

Szeretném továbbvinni a fonalat és a közeljövőben elindítok egy sorozatot, ami bemutatja a II. VH német ászait és hőseit.

Írta: Bemmbemm

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzeti-radikal.blog.hu/api/trackback/id/tr871554207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2009.11.26. 17:08:37

ENYHÉN SPOILERES

Annyit elfelejtettem leírni, hogy egy ilyen magas kitüntetéssel rendelkező tisztnél (Christoph Waltz karaktere) nevetséges még elképzelni is, hogy ilyen módon árulja el a hazáját, ahogy a film végén tette. Az pedig még visszataszítóbb és idiótább, hogy ezt az embert, aki hithűen szó szerint a zsidókra vadászott elengedtek, de egyszerű bakákat nem. Maga a film egy teljesen logikátlan baromság. Ezért nem hogy nevetséges a legjobb filmnek tekinteni a témában, de felháborító is.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2009.11.29. 11:21:18

Kérem tőletek, hogy kommentben jelezzétek, egyáltalán érdekel e titeket ilyen témájú bejegyzés, mint a II. VH német ászai és hősei.

Döm/ 2009.12.12. 09:56:32

Eddig megakartam nézni ezt a filmet, de csak mert bírom ezt a Pitt gyereket, de azt hiszem ezen bejegyzés elolvasása után inkább kihagyom. Köszi az infókat, elég lesújtó ilyeneket olvasni, de jobb tisztában lenni a dolgokkal.

Engem érdekelne ez a II.VH-s dolog.
Így tovább!

Sziasztok

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2010.01.22. 20:58:26

Két dolgot mondok, három lesz belőle.

1.)
Kedvelem a srác filmjeit, de ez volt a második, amin végig hányingerem volt. Pontosan ezeket gondoltam én is a mű megtekintése közben, de más elfoglaltságaim miatt aztán ezt nem tudtam kifejteni - meg atán az én blogom nem is filmekkel foglalkozik! :-)

2.)
Érdekelne a sorozat, és ha látom, hogy nagyon kezd összeállni egy megfelelő minőség, reklámozni fogom az oldalt, amennyire csak tudom - ez a legkevesebb. Szerintem nincs még blog itt közöttünk, amelyik foglalkozna a németekkel, úgyhogy hajrá!

3.)
Elraktalak titeket a kedvenceim közé, hála Bemmbemm kollégának.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.01.22. 22:45:49

@Tom Bobb: ez a blog sem ilyennek indult eredetileg, de szerintem megfér egymás mellett a jobboldali radikális aktuálpolitika, a XX. századi történelem egyes fejezetei és minden ehhez kapcsolódó téma. Filmekkel nem nagyon kívánok foglalkozni, bár tervezem, hogy néha írok majd 1-1 háborús alkotásról.

Ez a film nagyon kiverte a biztosítékot, az utóélete, ajnározása meg végképp. Több fórumon is beválogatták a 10 legjobb film közé az évtizedben. És tuti kap pár Oscart is.

Egyébként meg sokkal nagyobb öröm írni, ha tudja az ember, hogy mások élvezettel olvassák a cikkeket és esetleg kommentelnek is a témában:).

Nem nagyon tudok olyan összeszedett blogról, ami foglalkozna a német hadtörténelemmel a II. világháborúból. Bár már annyi a blog, mint égen a csillag, de még mindig találni gyöngyszemeket.
süti beállítások módosítása