Malícia 2010.06.08. 15:22

Cezaromán Fidesz

A Jobbik szerint az alkotmányozásról szóló javaslat igazolja a kormányoldal cezaromániáját.

A Jobbik szerint az alkotmánybírák választására vonatkozó szabályozás módosításával a Fidesz egyeduralmat biztosítana magának. A kormányoldal nyolctagú, az Alkotmánybíróság tagjaira javaslatot tevő parlamenti jelölőbizottság létrehozását kezdeményezte úgy, hogy abban érvényesüljön a kétharmados többsége.

Novák Előd meghagyná a jelenlegi szabályozást, amely szerint a testület tagjaira a frakciók egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot. A párt alelnöke szerint még "sunyibb", a sorok között történő másik módosítás, amely az alkotmánynak azt a pontját törölné, amely szerint az új alkotmány részletes szabályairól szóló országgyűlési határozati javaslathoz a képviselők négyötödének többsége szükséges.

Novák Előd szóvá tette azt is, hogy olyan javaslatot terjesztett elő a kormányoldal, amely a június havi üléstervben nem is szerepelt.
 

Van még olyan ember Magyarországon, akinek meglepetért okoz a Fidesz törekvése? Nem hinném. Talán a narancsba öltözött nagymamák vérmes serege téveszthető meg továbbra is. 

Egy kormány zökkenőmentes munkáját valóban elősegíti, ha megnyugtató többséget tudhat magáénak. Egy ország alkotmánya azonban más kategória. Azt nem formálhatja szabadon, politikai érdekektől vezérelve a kormányzópárt. A jelenlegi alkotmányba nem véletlenül építették be, a szóban forgó négyötödös követelményt. A Fidesz fenti módosítási szándéka inkább idézi a diktatúrák jegyeit, mint egy nemzeti összefogás valós szándékát. A hangzatos jelmondatok könnyen elfedik a valós törekvéseket.

Az ilyen lépések eleve gyanúsak. Azt sugallják, hogy a Fidesz nem bízik a hosszútávú sikerében. Ezért van szüksége az érdekeinek megfelelő alkotmánymódosításokra. Akkor viszont bajban vagyunk. Egy kishitű kormánnyal nem megyünk sokra. Lehet magasztalni Orbánékat, de továbbra is vallom, hogy a Jobbik programját próbálják megvalósítani némi finomítással. Ez tény, csak el kell olvasni az említett programot. Azonban Forint gyengítést ne keressünk benne.

Az Orbán-kormány eddigi szereplése kettős. Egyrészt, a radikálisok programjának részbeni megvalósításáért sikeresnek mondható. Másrészt, egy nagy léggömbnek látszik az egész. Kívül színes, belül üres. Ha pedig magasra szállt, egyszerűen kipukkan.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzeti-radikal.blog.hu/api/trackback/id/tr52065856

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszisztán 2010.06.10. 11:07:14

Jogilag továbbra sem kérdőjelezhető meg a Fidesz tevékenysége, azonban bennem egyre inkább felvet bizonyos kérdéseket az ország irányításához való hozzáállásuk. Tudjuk, hogy a 2/3-os többség egy eszköz, és mint ilyen, több célra is felhasználható. A le...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása