A mindennapi csatározások közepette néha meg kell állnunk egy pillanatra, hogy nemzeti értékeink megőrzéséről gondoskodjunk. Ezek között az értékek között talán a legfontosabb az anyanyelvünk.

Én már régóta törekszem arra, hogy ápoljam a magyar nyelvet. Tudatosan kerülöm a magyarral is kifejezhető idegen szavakat. Sajnos manapság nagyon felhígult a nyelvünk, még a televíziós reklámok is hozzájárulnak ehez a folyamathoz. Sokan teljes természetességgel használják a nem magyar szavakat beszédükben, ezzel létrehozva egy korcs nyelvet. Például szerintük arc, király, lóvé, csávó. Szerintem illető, nagyon jó, pénz és ember vagy férfi. Én már furcsán nézek azokra, akik megdöbbentő módon nem tudják érthetően, magyarul kifejezni magukat. Biztosan akad közöttük olyan, aki nem akart kilógni a sorból, inkább átvette az ismerősei stílusát. De akkor hol marad az egyéniség? Mi értelme eltűnni egy primitív tömegben?

Nyelvében él a nemzet. A nemzeti radikalizmusnak élen kell járnia anyanyelvünk ápolásában, megőrzésében! Legyen ez egy mozgalom kezdete! Csatlakozzon hozzá mindenki, akinek fontos anyanyelvünk tisztasága. Legyünk minél többen tiszta magyarsággal beszélő magyarok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzeti-radikal.blog.hu/api/trackback/id/tr961929889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.17. 20:10:37

Én azt utálom, mikor valaki nagyon műveltnek akarja magát mutatni és minden második szava egy idegen kifejezés, aminek van tökéletes magyar megfelelője.

Egyszerűen, érthetően, MAGYARUL beszéljen mindenki!

verena · http://konzervativok.blogspot.com/ 2010.04.18. 08:09:24

Azért elég nagy különbség van a régi latin eredetű idegen szavak és a modern szleng meg műszavak között. Bethlen Gáborék korában például egy-egy szöveg egy-egy mondata több latin szót is tartalmazhatott (főként a politikai témájúak), mégis sokkal szebb magyarsággal tudtak beszélni/írni, mint a maiak. De míg előbbi a _magas_ politikai nyelv lenyomata volt, addig a másik a mai a diáknyelvből, argóból, stb. kölcsönzi a kifejezéseket, azaz 'alulról'. Ráadásul utóbbi a médiának köszönhetően nagyon széles körben elterjedt, míg előbbi régen csak a felsőbb körökben volt használatos, és így a nép beszélt nyelve megmaradt többé-kevésbé teljesen magyarnak. Színvonalesést nem jelentett, a nyelv nem sérült, a gyermekek a rendes magyar nyelvet tanulták.

Én azt utálom, mikor egy idős asszonyt is "lecsajoznak" és ezt egyre gyakrabban hallom. Meg a "háj"-jal való köszönést... Sajnos az átlagember szókincse egyre gyérül, van, aki minden rosszra csak a "szar"-t hajlandó használni. De végül is törvényszerű, hogy ha az emberek kezdenek egyre primitívebbé válni, akkor szépen a nyelv is hozzájuk idomul.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.18. 11:35:34

@verena: Én sem olyan kifejezésekre gondoltam, amik a latinból erednek. Eleve rengeteg szavunk más európai nyelvekből került hozzánk és évszázadok alatt beépült a magyarba.

De vannak olyan emberek, akiknek minden második szavuk egy angol kifejezés, mert nagyon "okosan" be szeretnék mutatni, hogy ők bizony beszélnek idegen nyelvet. Sok ember csak az eszét játssza ilyenkor és engem ez nagyon zavar. Szinte minden angol kifejezésnek van magyar megfelelője is. Remélem abban pedig nincs vita, hogy a magyar nyelv egy sokkal összetettebb, nemesebb nyelv, mint az angol.

Ha találkozok ilyen kifejezésekkel, majd bemásolom ide:).

verena · http://konzervativok.blogspot.com/ 2010.04.18. 12:50:53

@Bemmbemm: Az amerikai angolnál biztosan. A régi angol nyelv is szép és nemes szerintem :-) A mai köznapi sokkal kevésbé.

Lájt, tinédzser, menedzser, fíling, szekuriti, trú, cset? :-) (Amúgy nem is volna illő így átírni, magyarosítani,de általában mégis ez a szokás.)

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.18. 13:18:45

@verena: A mai köznapi angol az szépen elmerült a multikultiban. Számtalan bevándorló van Londonban és szinte egész Nagy-Britanniában, akik elkorcsosították a nyelvet is.
süti beállítások módosítása