Aqr 2009.10.11. 19:25

Zeitgeist #3

Folytatva a sorozatot, elérkezett egy fontos rész, hogy ha nem is megértsük, de belelássunk abba, hogy az óriási hitelezések, a globálkapitalizmus, a monetáris rendszer nem feltétlenül egy emberközpontú világ alapkövei. Ez is, mint a legtöbb eddigi rendszer "lehetne jó", de ha belekalkuláljuk az emberi tényezőt, azaz a romlandó, vagy "elromolható" vezetőséget, az egész kép eltorzul. Miért mindig a nem megfelelő emberek ragadják magukhoz a hatalmat? Vagy a hatalom definiálja és maga után vonja a romlottságot? A monarchia sem bukott volna meg, ha nem kezdődik el mindenhol a központosítás és a nép kizsigerelése láthatóan. Tulajdonképpen most ugyanez megy, csak láthatatlanul. Nem sokkal járunk előrébb a régi despotikus államokhoz képest, csak minden más ruhát öltött magára.

Visszatérve a témához: a számokkal való játszadozás már régóta megy. Ebben a részben van a legtöbb ferdítés és hozzáköltés, illetve elhallgatás. Nem minden szent, amit a Zeitgeist mond, nem egy belsős munkája az egész. (Remélem) De mindenképp érdemes figyelni.

Ami a részből tanulságos az az, hogyan építették ki az emberben a bizalmat. Az emberek bíznak uraikban. Nem látják át a bankárkaszt bonyolult nyelvezetét, nem értik, mire megy ki az egész. Ha nem is bíznak a bankokban, de elfogadják azt, mint létező legjobbat. A modernitást az egész világ úgy éli meg, mint egy végeredmény. Nem úgy neveztük el a korokat, hogy első kor vagy másodkor ésígytovább. Hanem ókor, középkor, újkor, jelenkor. A jelen a legtöbb, a legjobb, az ember a legtöbb és legjobb, elfordultunk Istentől (akármi is legyen az), a természettől, a gondolkodástól, a fejlődéstől, a kreativitástól, a teljességtől. Leszűkítettük a világot önmagunkra, arra és csak arra koncentrálunk, hogy mi... ÉN jól éljek, és ÉN a legjobban éljek. Vagy egyáltalán életben maradjak. Na majd ezt a gondolatot is folytatom, csak túl sokat tudnék írni.

Jöjjön a videó. Link

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzeti-radikal.blog.hu/api/trackback/id/tr341443172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása