A külföldi sajtó különböző hangsúllyal foglalkozott a Jobbik sikeres választási szereplésével. Abban viszont egységesek voltak, hogy valamilyen módon kiemelték ezt az eredményt. Ezekből szemezgettem néhányat.

"Beláthatatlan méretű konfliktus előtt áll Magyarország a Jobbik választási szereplése kapcsán - írta kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung."

"A szélsőjobboldali Jobbik a cigányokkal és más kisebbségekkel szembeni félelem szításából él - írja a lap. Az újság magyar származású szemleírója, Georg Paul Hefty szerint ez a párt igyekszik majd megakadályozni minden olyan erőfeszítést, amely a társadalom megbékítését célozza."

"Orbánnak éppen ezért első intézkedésként meg kell fékeznie a szélsőségeseket, és el kell érnie a párt egyenruhás hadseregének, a "gárdának" a feloszlatását - írta Hefty."
 

Ezek az idézetek híven tükrözik, hogy a hazai liberális körök jó kapcsolatokat ápolnak egyes osztrák sajtóorgánumokkal is. Nekem külön érdekesség, hogy az újságíró milyen következtetésekbe mer bocsátkozni a Jobbik parlamenti politizálását illetően. Az már csak hab a tortán, hogy a bíróságilag már egyszer feloszlatott gárda feloszlatását tartja fontosnak. Látszik, hogy kik adják a szájába a demagóg szövegeket.

"Az ugyancsak konzervatív Die Welt szerkesztőségi cikkében a Jobbik szereplése kapcsán a múlt "kísérteteiről" beszélt."

"A Die Welt szerint nem csupán a gazdasági válság az oka annak, hogy a múlt szelleme Magyarországon visszatért a politika színpadára. "Az agresszív önsajnálat propagandája" ugyancsak oka annak, hogy az elmúlt vasárnap fekete nap volt a kisebbségek, köztük a romák számára ."

Ennek a lapnak is hasonló forrásoktól származnak az információi. De itt legalább némi fricskát kaptak a jajveszékelők, akik folyamatosan a fasizmus előretörésének rémképével gerjesztik az indulatokat.

"A Süddeutsche Zeitung a választások kapcsán Konrád György írót kérdezte. A német liberális újságnak Konrád a többi között úgy vélekedett, hogy a magyar politika legfontosabb "játékosai" a jövőben a Jobbik és a Fidesz lesznek. "A baloldal és a liberálisok elvesztették a játszmát" - vélekedett a Németországban nagy elismertségnek örvendő író. Konrád szerint a Jobbik legerősebb bázisát a diákság jelenti. Természetesen vannak a táboron belül "zavaros fejűek" is, de szimpatizánsainak többsége diák - vélekedett az író, nem zárva ki, hogy ez a szélsőjobboldali erő egy "értelmiségi elitet" hozhat létre - "nem úgy, mint annak idején a nyilaskeresztesek"."
 

Ez az idézet már megközelíti a valós helyzetet. Korrekt vélemények is megjelennek azokban a lapokban, ahol a magyar liberális és kommunista tábort csak egy légypiszoknak tekintik a falon. Konrád György valósághűen ragadja ki a Jobbikkal szimpatizálók összetételét. A diákság mégsem az SS! A Jobbik elleni úthenger szerű támadások sokkal inkább ennek a ténynek köszönhetőek, hiszen egy radikális gondolkodású értelmiségi elit komoly vetélytársa lehet bármelyik nagy pártnak hosszútávon.

Én nem hiszem el, hogy értelmes ember csupa "izomagyú", kopasz, bakancsos alaknak képzeli el a Jobbik támogatóit. Ha valóban ilyen lenne minden radikális, akkor nem a demokrácia szabályai szerint megtartott parlamenti választások eredményei és lehetséges következményei foglalkoztatnának bennünket. A gonosz sárkány is csak a mesékben létezik. Ideje lenne lassan felébredni.

Az idézetek az fn.hu portál "Démonok és kísértetek a parlamentben" címmel megjelent írásából származnak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzeti-radikal.blog.hu/api/trackback/id/tr1001917982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.13. 16:32:26

Én is gondolkodtam egy hasonló poszton:). Jó lett.

Ma reggel beszélgettünk a munkahelyen, hogy mit írnak rólunk a külföldi lapok és arra a megállapításra jutottunk, hogy A KUTYÁT NEM ÉRDEKLI!

Magunknak kell megfelelnünk és nem az USA-nak, az EU-nak vagy éppen Izraelnek. Ez a mi hazánk, hadd döntsük már el, hogy mi a jó nekünk. Az ő liberális köreik már bizonyították az alkalmatlanságukat.

" hiszen egy radikális gondolkodású értelmiségi elit komoly vetélytársa lehet bármelyik nagy pártnak hosszútávon. "-na ez az! És ezt kell most a Jobbiknak is belátnia. Építkeznie kell. Hogy mindenki komolyan vegye és ne lehessen primitívnek nevezni ezt a tábort. Mert nem a skinheadek alkotják itt a gerincet.

Malícia 2010.04.14. 08:08:33

A külföldi lapok cikkeinek retorikája remekül példázza, hogy a bal- éa jobbliberálisoknak milyen irányú az elkötelezettségük, függőségük.
süti beállítások módosítása