Az Archiregnum blog elkészítette a választások előtti összegzést a pártokról és kampányukról. Ennek örömére (mivel hírek terén pangás van) én is szeretném megosztani veletek szigorúan szubjektív véleményemet az indulókról:

 

Fidesz

A legnagyobb támogatottsággal bíró párt egyre több csalódást okoz a belőlük kiábrándult szavazóknak és az országnak is. Az utóbbi választási kampányokban tapasztalt tutyimutyiságukat most sem tudták feledtetni. Biztos vagyok benne, hogy minden lépésük precízen meg van tervezve, de azzal, hogy Orbán Viktor bujkál a közvélemény elől és csak néhány (szalonképtelen) politikusuk vesz részt a napi kampányban a sajtón keresztül, több támogatót veszítettek, mint amennyit vonzottak magukhoz. Nagy valószínűséggel megszerzik az abszolút többséget, de semmiképpen nem jósolok nekik 2/3-ot. Mindenesetre sok szavazatot szerezhetnek a baloldalból kiábrándult hezitáló szavazóktól, akik nem fogékonyak a radikális hangnemre. Ez egy jelentős előnyhöz juttatja őket a Jobbikkal szemben.

 

Jobbik

Rengeteg „botrány” övezte a párttal kapcsolatban az elmúlt néhány hetet. Hozzátenném, érdekes volt látni, hogy a lakájmédiák milyen elkeseredett rohamokat indítanak az új erő ellen, többnyire saját maguk lejáratását eredményezve (pl. Magyar Hírlap). Egy biztos: a botrányok kapcsán jogos kritikák is fogalmazódtak meg a Jobbikkal szemben. Soha többé nem eshetnek olyan hibába, hogy magukat feddhetetlen emberekként mutatják be. Viszont a botrányok kizárólag nevetséges bulvármocskolódások voltak, amik láttán az egyszeri ember is elgondolkodhat: miért érdeke minden egyes parlamenti pártnak a Jobbik minden áron való lejáratása?

A Jobbik nevéhez fűződik a legkreatívabb, legintenzívebb kampány. Mivel pénzben nem tudnak/tudtak versenyezni a többi párttal, ezért meghódították az internetet, rengeteg ember szimpátiáját elnyerve.

 

MSZP

Nemigazországi Ferikéék eladták az országot és a saját lelküket is az ördögnek. A kampányukon látszódott az erőltetettség, az évekkel ezelőtti lagymatag ötletek újrahasznosítása. Habár milliárdok álltak rendelkezésükre a kampányban, a több ezer faék egyszerűségű óriásplakáton kívül semmit sem tudtak felmutatni. Talán ők is rájöttek: normális ember NEM szavaz az MSZP-re. Ezért előbogarászták jól bevált párttitkár elvtársnőiket és egy roadshow keretében végigbarangolták az országot, de hiába: úgy néz ki, hogy az ő idejük hál' Istennek lejárt.

 

MDF

Mit is írhatnék a herényire zsugorodott pártról (logót is csak korlátozott méretben találtam ;-)). Sikerült visszataszítóbb emberekké válniuk, mint bármelyik volt SZDSZ-es vagy MSZP-s politikus. Ha azt mondom, hogy a kampányuk szánalmasra és nevetségesre sikeredett, akkor erősen kozmetikáztam a tényeket az érdekükben. Nem jutnak be a parlamentbe, ez egészen biztos.

 

LMP

Korábban írtuk már: „Ez a párt egy kísérlet az eleve rossz megreformálására!” Kutyából nem lesz szalonna. Szép dolog „zöldnek” lenni, szép dolog a környezetvédelem, de ha ugyan olyan demagóg fajvédő politika társul hozzá, mint amit az SZDSZ (sic!) képviselt, akkor megérett a párt az elkaszálásra.

Az utóbbi napok pedig egyre erősítik a korábban csak pletykaként felmerült hírt: az LMP a Fidesz fiókpártja. Ez pedig ismét egy rossz pontot jelent mindkét formációnak. Az LMP a kampányban sem hazudtolta meg saját magát: folyamatos „sírással” próbáltak sajnálatot ébreszteni a liberális eszmére fogékony emberekben, több, kevesebb sikerrel. Egy biztos: ugyan olyan mértékben felülreprezentáltak voltak egyes blogközösségekben és internetes portálokon, mint egyes érdekes orrú barátaink a „magyar” médiában. (Tessék „antiszemetezni”, nehogy csalódnom kelljen!)

 

Civil Mozgalom

Bevallom őszintén, hogy még bennem is rokonszenvet ébresztettek Seres Máriáék a népszavazási kezdeményezésükkel. Már akkor szóltak többen, hogy óvatosan kell közeledni hozzájuk. Mára bebizonyosodott, hogy az egész formáció egyetlen hatalmas hazugság és blöff, amit a honi „baloldal” hívott életre és támogatott a saját kopogtatóikkal. Őszintén tegye fel a kezét az, aki ismer akár egyetlen Civil Mozgalomra szavazó embert is! Senki? Sejtettem. Akkor hogyan tudtak országos listát állítani?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzeti-radikal.blog.hu/api/trackback/id/tr251893462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.04. 14:45:08

Hoppáhoppáhoppá! Nyakunkon a konkurencia!!! XD XD XD

A CM-es logót le fogom nyúlni, mert sehol sem találtam kezelhető méretűt. :)))

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.04. 14:48:15

@mefisto: nem akartam teletrollkodni a blogotokatXD. A sok mimózalelkű LMP-s még elijedt volna:).

Konkurencia? Még reklámozlak is titeket:).

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.04. 14:49:46

MDF: Teljesen egyetértek. Lassan én is kifogyok a stilisztikai eszközökből, ha élethűen akarom kifejezni azt a diszkrét undort, amit irántuk érzek.

CM: Szürke szamarak a ködben. Néztem a Dunán egy hatpárti külpolitikai vitát. Nem emlékszem pontosan, de valami határtalan marhaságot mondtak a határon túli magyarságról.

LMP: Miért lenne fideszes? Tény, hogy sok fideszesnél az LMP a másodlagos preferencia, főleg a szabadelvűbb szektorban. De volt az LMP-nek egy masszaív antifidesz időszaka is. A webes jelenlétük meg tényleg érezhető. Ha írsz egy posztot és bejelölöd az LMP taget, gyorsan jönnek. Nincs ezzel semmi baj, használják a webkettes teret a kampányra.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.04. 14:51:26

@Bemmbemm: Vicceltem. :) No problem, én mindig híve vagyok az átfogó összegzéseknek, az EP előtt is megeresztettünk egyet.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.04. 14:54:27

"Nemigazországi Ferikéék eladták az országot és a saját lelküket is az ördögnek."

És milyen jó vétel volt! XD

Ja, a '02-es vagy '06-os kampányhoz képest durván impotensek lettek. Hol van már a Kövér köteles beszédével egy fél országot befosató videó?

Nem tudom mi áll mögötte: vagy nem akarják, hogy az intenzív kampány tovább erodálja őket, vagy nem is képesek a kampányra. Vagy mindkettő.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.04. 14:55:53

@mefisto:
"Ivády Gábor (LMP) szerint ha a második fordulóba fideszes, jobbikos és LMP-s jelölt jut be valamelyik körzetben, a jobbikos jelölt győzelmét az LMP-nek akár jelöltje visszaléptetésével is meg kell akadályoznia."

Tőlem ne várd el, hogy akár egy jó szót is írjak az LMP-ről. A mai Magyarországnak most pont nincs szüksége ilyen pártokra, mikor milliók vannak az éhenhalás szélén.

Persze jól használták a webet, naponta Index címlap valami szutyok hozzájuk köthető cikk stb.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.04. 14:57:30

@mefisto: MSZP már nem akar nagyobb hülyét csinálni magából szerintem. Annyira azért nem ostobák azok, sajnos.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.04. 15:00:40

Jobbik: 100% egyetértés. Annyi kiegészítéssel, hogy a források alapján ezek inkább balról jövő infók, mint jobbról.

Azzal meg gondolom nem okozok komoly megdöbbenést, hogy a fideszes értékeléssel nem értek egyet. Ez a vita-téma túl lett fétisizálva. Egyrészt mindenki megfeledkezik róla, hogy négy éve Gyurcsányból úgy dőlt a hazugság, mint a hasmenéses elefántból a hajtóanyag. Másrészt még nem dőlt el, hogy összességében az MSZP vagy a Jobbik az erősebb. Márpedig ha a Jobbik a második erő, akkor egy Orbán-Vona vitának van csak létjogosultsága.

A baloldali szavazók elhódítása pedig minden körlmények között pozitívum. Ez egy hatalmas jópont a Jobbiknak is, hogy megkötött jó 5%-nyi exszoci szavazót. Addig sem szavaznak oda, ahova nem kellene.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.04. 15:03:14

@Bemmbemm: Rendben, de visszalépés-ügyben csak a visszalépőnek van mozgástere, annak aki javára visszalépnek, nincs.

Ha pl egy SZDSZ-es jelölt (ha lenne még ilyen) jelentené be, hogy visszalép egy jobbikos javára, akkor ez rátok nézve nem lenne dehonesztáló, mert nem lehet befolyásolni.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.04. 15:04:11

@mefisto: Ki beszélt vitáról? Sehol nem jelenik meg:).

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.04. 15:09:06

Mondjuk Vona Gábort ne hasonlítsuk már Gyurcsány Ferenchez. Gyurcsány szembeköpte az embereket, de ott akkor kellett volna Orbánnak a földbe döngölnie a nagyképű, pökhendi Pinokkiót.

Mi ez a mostani helyzet, ha nem megfutamodás? Ülnek a babérjaikon. És ennek a magatartásnak a következménye, hogy veszítettek a korábban 2/3-os támogatottságukból.

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.04.04. 15:12:03

Ez a "vitatúlfetisizálás" is egy sablonos szöveg lett azért:P. Nem érdemes szerintem minden áron védeni a Fideszt sem. Van bőven vaj a fülük mögött. Mit szól ahhoz, hogy OV jó ismerőse a pátyi golffalu befektetőjének? Nem véletlenül cenzúrázták anno Pörzsét sem az ECHO-n.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.04. 15:35:31

@Bemmbemm: Nem hasonlítom Vonát Gyurcsányhoz, belőle nem nagyon nézném ki, hogy végighazudozna egy teljes tévévitát. Viszont az első forduló az egyetlen, ami dönthet, hogy ki lesz a második erő: a Jobbik vagy az MSZP. A közvéleménykutatás erre nem alkalmas. Ezzel együtt is csak egy Orbán-Vona vitának lenne értelme, egy hazudós kis kommunista köcsöggel vitatkozzon a halál.
süti beállítások módosítása